Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Stoffenmarkt Sint-Niklaas (BE)

18 april @ 10:00 - 16:30

Gratis

Sint-Niklaas (Frans: Saint-Nicolas) is een stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De stad is de hoofdstad van het Land van Waas en telt iets meer dan 76.000 inwoners (2017), die Sint-Niklazenaars worden genoemd. De bijnamen van de Sint-Niklazenaren zijn oliezeikers, rapenbraders of blauwselmannen. De stad is ook bekend om haar marktplein, het grootste van België.

In de 18e eeuw profiteerde Sint-Niklaas van de economische vooruitgang onder Oostenrijkse voogdij. In 1764 begon de eerste industriële katoenweverij te werken. Het was de start van een intensieve ontwikkeling van de textielproductie, die Sint-Niklaas omstreeks 1830 transformeerde tot de voornaamste Oost-Vlaamse industriestad na Gent. Aan het einde van de 18e eeuw bracht de Franse Revolutie religieuze intolerantie, ook werd de gemeentelijke administratie door de Fransen gemoderniseerd. In 1803 bracht Napoleon Bonaparte een bezoek aan Sint-Niklaas, dat hij het jaar daarop tot stad bevorderde op grond van het inwoneraantal (circa 11.000). De 19e eeuw werd gekenmerkt door de achteruitgang van de textielbranche door het verlies van de Nederlandse koloniale markten na de Belgische onfhankelijkheid.

De Eerste Wereldoorlog betekende een vertraging voor de groei van de stad. Deze kwam terug op gang met de bloeiperiode van het interbellum, waarin verschillende bouwwerken in art deco werden opgetrokken, waaronder enkele in de Monseigneur Stillemansstraat. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog, op 17 mei 1940, werd Sint-Niklaas gebombardeerd door de Duitsers. Bij dat bombardement vielen 87 doden, vooral gevluchte burgers van Breda die op dat moment in een school in de Gasmeterstraat verbleven. In 1944 werd de stad bevrijd door de Poolse 1e Pantserdivisie onder leiding van Stanisław Maczek. Na de oorlog kwam de textielindustrie pas echt in een crisis, waardoor ze begin 21e eeuw zo goed als volledig verdwenen is.

Deel ons evenement op Facebook:

https://www.facebook.com/events/1031082137231131/

Gegevens

Datum:
18 april
Tijd:
10:00 - 16:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Organisator

Stoffencircus

Locatie

Grote Markt Sint-Niklaas
Grote Markt
Sint-Niklaas,
+ Google Maps
SHARE

Stoffenmarkt Sint-Niklaas (BE)